De kantoortuin herzien?

Het is een trend geworden: de kantoortuin. Vooral bedrijven en (overheids)instellingen met een groter aantal medewerkers of met een aantal medewerkers dat wisselend binnen en buiten kantoor werkzaam is, maken er gebruik van.

Het idee erachter, mede ingegeven door de opmars van flexwerken en een groeiende neiging naar duurzaamheid, is uitstekend. Meer mensen aan het werk op dezelfde hoeveelheid vierkante meters en minder ongebruikte kamers en meubels. De kantoortuin hoeft dan ook niet per se onmiddellijk te verdwijnen, maar er moeten wel wat dingen anders. Dat is af te leiden uit een onderzoek onder artsen die zich bezighouden met arbeids- en bedrijfsgeneeskunde en de opvattingen van de ArboUnie. Het tv-programma De Monitor schenkt er aandacht aan (zondag 24 februari om 22.20 uur, NPO 2).

Mensen die werken in een open kantoorruimte zonder scheidingswanden hebben vaker/meer last van vermoeidheid, concentratieverlies, stress, hoofdpijn en zelfs burn-out. Geluidshinder en concentratieverlies in de kantoortuin zijn vaak genoemde oorzaken. Liefst 80 procent van de bevraagde artsen geeft aan dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder anderen in een en dezelfde ruimte zouden zitten, een deel van hen zou zelfs het liefst een einde zien aan het fenomeen kantoortuin. De artsen missen voldoende oog voor preventiebeleid zoals de gezonde inrichting van werkplekken, terwijl de politiek wel aandacht heeft voor schade die ontstaat in relatie tot werken. De ArboUnie streeft eveneens een daling van het ziekteverzuim na, en pleit voor een minimum aantal werkplekken waar men in rust kan werken, zogenaamde concentratiewerkplekken of stiltewerkplekken.

123 Kantoormeubilair heeft in haar collectie alles wat nodig is om van een gemankeerde kantoortuin een gezonde en productieve ruimte te maken, zonder het idee of de voordelen van het gezamenlijk werken in een open ruimte te verliezen. Akoestische producten en accessoires, concentratiewerkplekken, voorzieningen om in stilte te kunnen vergaderen, noem maar op. Kijk op onze website rond of neem contact op voor meer informatie.

Geplaatst op: 24 februari 2020


Qshops Keurmerk